Golf klub

O golf klubu

Golf klub

Golf Centar se prostire na površini od 45 hektara. U okviru ovog kompleksa nalazi se izgrađen golf teren sa 9 polja dužine 2701 m (5402m) i par 36 (72), sa šest vodenih i 20 pešačkih prepreka.

Golf Centar se nalazi u najpitomijem delu vojvođanske ravnice, naslonjen na desnu obalu panonske lepotice Tise, u neposrednoj blizini Carskog lovišta i Carske bare. Smešten je neposredno uz magistralni put Novi Sad – Zrenjanin, u opštini Žabalj, i udaljen svega 100km od Beograda, 30km od Novog Sada, 130km od Subotice i 10km od Zrenjanina. Reka Tisa, biser vojvođanske ravnice, u ovom delu svog plovnog puta, okružena je pitomim pašnjacima i bogatim ribnjacima, što u mnogome krasi i zaokružuje ambijentalnu celinu Golf Centra.

Teren je urađen po svetskim standardima, počev od dizajna, sistema za navodnjavanje (Hunter), travnatih smesa, pa sve do prirodnih i veštačkih golf prepreka (jezerca, peščane prepreke, zasadi, biotop). Teren je izuzetno interesantan i iziskuje maksimalnu koncentraciju i preciznost. Svako ko na ovom terenu napravi svoje prve korake u golfu, moći će da se takmiči na bilo kom terenu na svetu.

Kompleks Golf Centar sadrži:

 • Klupsku kuću sa recepcijom i svlačionicama
 • Cady room – soba za odlaganje golf opreme
 • Prodavnica golf opreme
 • Dva potpuno opremljena vežbališta za duge udarce (Driving range),
 • Vežbalište za udarce iz peska – Chipping green,
 • Vežbalište za kratke udarce – Putting green
 • Pitching green gde se uvežbavaju kratki i srednji udarci na green,
 • Restoran
 • Pokrivenu terasu koja prima do 150 gostiju,
 • Letnju baštu za 50 gostiju,
 • Parking za 100 automobila.

Cenovnik korišćenja golf terena

Za članove
 • GREEN FEE 18 RUPA 1.500 rsd
 • GREEN FEE 9 RUPA 1.000 rsd
 • DRIVING RANGE LOPTICE – 20 kom 100 rsd
 • GOLF AUTIĆ 18 RUPA 3.000 rsd
 • GOLF AUTIĆ 9 RUPA 2.000 rsd
 • GOLF KOLICA 300 rsd
 • GOLF SET 700 rsd
Za goste
 • GREEN FEE 18 RUPA 3.000 rsd
 • GREEN FEE 9 RUPA 2.000 rsd
 • GREEN FEE 18 RUPA – junior 1.500 rsd
 • GREEN FEE 9 RUPA – junior 1000 rsd
 • DRIVING RANGE LOPTICE – 20 kom 100 rsd
 • GOLF AUTIĆ 18 RUPA 3.000 rsd
 • GOLF AUTIĆ 9 RUPA 2.000 rsd
 • GOLF KOLICA 300 rsd
 • GOLF SET 700 rsd

Mapa kompleksa Golf Centra

Opis Terena

Rupa br. 1

Teebox rupe broj 1, smešten je tridesetak metara levo od klupske kuće iznad jezerceta. Ponekad je smešten i levo od jezerceta. Specifičnost ove rupe je što voda može da vam napravi problem samo pri prilaznom udarcu green-u. U slučaju da odigrate jače i prebacite green, loptica će skoro sigurno završiti u kanalu. Treba pomenuti i postojanje još jednog jezerceta koje je na 80-tak metara desno od teebox-a (jezerce oko green-a rupe broj 9), ali ono vam ne bi trebalo predstavljati problem ako odigrate solidan početni udarac.

Početni udarac treba biti više sa desne strane fairway-a, jer je na toj strani green otvoren. Za bolje udarače, dobar je izbor neki iron (predlog 4 iron), ali mnogi golferi ovde koriste hybrid, wood, pa i driver, što ih može ubaciti u problem.

Levu stranu green-a okružuje „greenside“ bunker, koji može napraviti dosta problema ako je pozicija pin-a bliže njemu. Savet je da se prilaznim udarcem gađa prednja strana green-a, jer ako loptica padne na drugu polovinu, može se desiti da sklizne ka pomenutom vodenom hazardu, odnosno rastinju pre njega.

Putt-ovanje je na prvoj rupi praktično najlakše, jer je green najotvoreniji i najširi. Najteža pin pozicija je kada je zastavica smeštena u krajnji desni deo, ka rupi broj 2, dok se pomenuta pozicija pored bunkera smatra za drugu najtežu. Generalno, dva putt-a su ovde praktično siguran rezultat, ako pripadate grupi golfera sa solidnijom igrom blizu rupe.

Rupa br. 2

Ovo je prilično komplikovana rupa. Iako ovo novozasađeno drveće sada ne predstavlja veliki problem, kada ono izraste sa desne strane ćemo imati drvored, dok ćemo levo, kao i sada imati laterlani hazard celom dužinom rupe. Upravo je taj hazard, odnosno kanal, progutao dosta loptica, pojeo mnogo nerava golferima, a „živa istina“ je da je tu završio i bar jedan driver. Ipak, o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Vratimo se drugoj rupi. Kao i za sve rupe, ovde je bitno biti na Fairway-u. Na ovoj se rupi tradicionalno organizuje takmičenje za „longest drive“. Ipak, najbolje je igrati 4 ili 5 iron, kako bi se minimizirao rizik od vetra koji skoro uvek duva na levo, ka kanalu. U pojasu od 140 do 90 metara od zastavice, sa desne strane se nalazi fairway bunker, verovatno najveći bunker na terenu Golf kluba Centar. Iz njega je jako teško igrati, pa je nabolje pronaći fairway. Na nekih 50-tak metara od rupe, počinje linija šume koja se prostire celom dužinom rupe broj 3.

Ovaj deo šume vam može napaviti manji problem ako iz prvog ili drugog udarca odete previše desno. To za sobom može povući ka novom i možda najvećem problemu koji se nalazi kraj green-a. U pitanju je velika uvala sa desne strane. Tu je nekada bio vodeni hazard. Sada je tu grass bunker dubine 2,5 do 3 metara iz kojeg je jako teško igrati. Potrebno je odigrati precizan flop udarac, kako bi se loptica zadržala na poprilično uzanom green-u. Ako se prebaci green, postoji rizik od odlaska loptice u vodeni hazard sa leve strane.

Ovde je patovanje, za razliku od prve rupe, izuzetno teško. Ukoliko ste na nižem delu green-a, čeka vas dugački uphill putt. Ukoliko je situacija obrnuta, to je još teže za ubaciti.

Rupa br. 3

Specifičnost ove rupe je u tome što sa leve strane fairway-a nema out-a, dok se sa desne strane, do nekih 40-tak metara od zastavice pruža pojas šume u kojoj se nalazi kanal. Upravo je ova desna strana noćna mora za malo nesigurnije igrače koji muče muku sa slice udarcima. Iz tog dela je jako teško igrati zbog gustog rastinja i pomenutog kanala. Rupa se može igrati na dva načina.

Varijanta A: Ukoliko želite da izbegnete većinu problema sa ove rupe, treba odigrati neki od iron-a (4,5 ili 6) i doći na nekih 110-120 metara od zastavice. Tako biste došli pre kanala koji se vodi kao vodeni hazard. Ovde je prvi problem greenside bunker sa leve strane. Drugi problem predstavlja nizbrdica iza green-a ka putu kojim se kreću golferi ka rupama broj 6 i 8, pa je tu izuzetno bitno ne udarati previše jako kako se nakon toga ne biste našli u još većem problemu.

Varijanta B: Igranje wood-om ili driver-om. Udarac od preko dvesta metara vas smešta posle kanala i preostaje vam chip od 70 do 50 metara. Ako ste na fairway-u, to bi trebao biti siguran prilaz green-u, u nekim send ili lob wedge-om.

Oko green-a vam problem može napraviti pomenuti bunker levo, ali i onaj koji pripada sedmoj rupi. Dešava se da golferi odu nakon nekog push ili slice udarca u taj hazard. Još jedan peščani problem vas čeka sa desne strane iza green-a, ali se u tom delu golferi najređe nalaze.

Putt-ovanje je lakše od druge, green je poprilično otvoren. Kao i kod prve rupe, ovaj deo igre ne bi trebao biti problem na rupi broj 3.

Rupa br. 4

Ovo je najteža rupa na terenu. S druge strane, ovo je najlakša rupa po pitanju igranja početnog udarca, jer koliko god da se pogreši i levo i desno se nalazi fairway-i. Sa leve strane je fairway treće, a sa desne je fairway naredne, pete rupe.

Iz tog razloga, naš domaćin jedino na ovoj rupi iz torbe vadi driver. Tek kod drugog udarca dolazi do pravih problema, gde je ključna stvar dobar odabir štapa.

Iako je green poprilično širok, u umu mnogih golfera se poprilično sužava. Toj golferskoj halucinaciji kumuju sve sami hazardi koji ga okružuju. Sa leve i desne strane nalaze se vodeni hazardi, od kojih je onaj desni mnogo ozbiljniji.

 

Pored ovih vodenih hazarda, u slučaju jačeg prilaznog udarca, loptica će završiti u ranije pomenutom grass bunkeru između green-ova druge i četvrte rupe.

U slučaju nemogućnosti igranja iz nekog od dva vodena hazarda, dropping area se nalazi u uskom pojasu pre green-a, tačno između „dve vode“.

Rupa br. 5

Nakon najteže rupe, sledi najlakša rupa na terenu. Nema skoro nikakvih hazarda, sem „najstrašnijeg“ u vidu out-a sa leve strane, celom dužinom rupe. Sa desne strane se nalazi malo delikatniji semi-raff koji može predstavljati manji problem.

Cilj je da se početni udarac smesti na desnu stranu faiway-a ili desno od fairway-a, što dalje od pomenutog out-a sa leve strane.

Drugim udarcem treba izbeći bunker koji se nalazi na desetak metara ispred green-a. Ako i upadne u taj deo, iz njega nije veliki problem izaći. Možda i veći problem nastaje kada se prebaci green i upadne se u rastinje i šumarak iza njega.

 

S obzirom da se ova rupa smatra za najlakšu, logično je da se ovde pravi i najviše birdie-a.

Ukoliko se iz dva udarca nađete na green-u dva putt-a su vam sigurna opcija za par, ako već ne uspete da stignete do „ptičice“.

Rupa br. 6

Rupa broj 6 je prva od dve rupe dizajnirane u stilu „dog leg“-a. Ova „pseća noga“ ili po našem lakat krivina, ide u levo. Celom levom stranom do green-a je out of bounds, naravno obeležen belim kolčićima.

Iako je postavljena mreža, postoje igrači koji i dalje pokušavaju da preseku zadnji deo lakta prvim udarcem, što je izuzetno rizična varijanta.

Mnogo je pametnije, posebno na turnirima, odigrati nekim hybrid-om ili dužim iron-om. U takvoj situaciji, idealnim udarcem se dolazi na spoljnu stranu lakta čime se u potpunosti otvara napad na green.

 

Najbolje je iz drugog (ili nekog sledećeg) udarca napadnuti levu stranu green-a, jer praktično ceo deo oko zastavice, rečeno golferskim rečnikom „curi“ na desnu stranu, ka sedmoj rupi.

Ipak, treba biti oprezan, jer je na 10-tak metara levo od green-a pomenuti out of bounds.

Rupa br. 7

Jedina par 5 rupa na terenu. Suprotno prethodnoj, šestoj rupi, ovde lakat ide u desnu stranu. Kod početnog udarca, problem je out of bounds sa desne strane, koji se pruža duž cele desne strane rupe.

Prvi udarac odigran je rescue hybrid-om, kojim se došlo do same ivice dog leg-a. Na toj ivici, problem mogu predstavljati bunkeri levo i desno od fairway-a. Sa ivice se može odigrati na dva načina.

Varijanta A: Odigrati pre dva vodena hazarda koja se nalaze na uzvišenju, na stotinak metara od zastavice.

Varijanta B: Nekim wood-om (5 ili 3) ići preko vodenih hazarda i direktno se približiti green-u.

 

Zavisno od odabrane varijante, ostaje treći udarac koji bi u idealnoj situaciji trebao biti na green-u. U slučaju da treći udarac završi desno, bliže isušenom kanalu i out-u potrebno je odigrati nimalo lak chip.

Green je otvoren, kao i mnogi, sa malo brejkova, pa ne bi trebao predstavljati veći problem golferima koji dobro igraju putter-om.

Rupa br. 8

Nakon jedine par 5 rupe, sledi „olakšanje“ za golfere. U pitanju je par 3 rupa, dužine 140 metara. Navodnici su namerno postavljeni u prvoj rečenici.

Razlog za to je uzani i strmi green okružen sa tri bunker-a i strmom nizbrdicom. Ako početni udarac odigrate kratko i udesno, „ne gine“ vam igranje iz jednog od dva bunkera. Svakako je lakše igrati iz onog daljeg, s obzirom da je onaj bliži dublji i ima oštrije ivice koje mogu predstavljati popriličan problem u slučaju da vam loptica završi u delu bližem green-u.

Sa leve strane se nalazi najveći od tri bunker-a. On je najdublji od ta tri i jako je teško igrati s obzirom da se paralelno sa njim prostire nizbrdica na green-u.

U slučaju prebacivanja green-a, očekuje vas jako težak udarac sa nivoa od oko 2 metra ispod green-a, slično grass bunker-u na drugoj, odnosno četvrtoj rupi.

Putt-ovanje ovde može biti jako kompleksno. Najteža pin pozicija je srednja leva, jer tu green naglo „curi“ ka levo, pa je jako teško putt-ovati. Ako ste na green-u, a ipak ste kratki, ili iz levog bunker-a izađete kratkim udarcem, očekuje vas nimalo lak uphill putt, koji zahteva jako dobro čitanje linije putt-a.

Rupa br. 9

Kao šlag na tortu dolazi rupa broj 9, koja se završava na nekoliko metara od klupske kuće i njene galerije. Naš domaćin vam preporučuje da se kod prvog udarca, zavisno od uslova i dužine trave u raff-u, koriste 4 iron ili 3 wood.

Kada je sa obe strane fairway-a duža trava, preporučuje se igranje 4 iron-om, što ostavlja duži drugi udarac i problem koji donose dva vodena hazarda koja okružuju green. Wood se koristi u situaciji kada je kraća trava i kada se ne libite da rizikujete.

Mnogo je bolje lopticu smestiti na desnu stranu fairway-a sa koje se vidi ceo green, za razliku od leve, kod koje brdašce sa spomenikom „Žrtava racije“ ne dozvoljava taj luksuz. Tada ste prinuđeni da odigrate „na slepo“, što u mnogim slučajevima završava „plivanjem“, odnosno kaznenim udarcem.

 

U slučaju da ostanete suvi i iz dva dođete na green, dva putt-a vam donose par, osmeh na lice i uživanje u piću sa drugarima iz flajta.

Mapa kompleksa Golf Centra